Erfaringskunnskap

Sjokket! Hva skjer når livet tar en uventet vending?
For mange pårørende kan det være vanskelig å forstå hvordan det oppleves å få en demensdiagnose – ikke minst Alzheimer. Man ser endringer, men vil ikke tro det. Man håper, forklarer, bortforklarer. Helt til man ikke lenger kan.
I boka Kom Alzheimer, og du skal møte motstand av Trine Hauger får vi komme tett på. Gjennom ærlige, sterke og lavmælte skildringer av ektemannen Peggy sin vei frem mot Alzheimerdiagnosen, gir hun en innsikt det er vanskelig å få gjennom fagbøker eller informasjonsskriv. Her får vi se sykdommens første skygger – i den virkelige hverdagen. Ikke gjennom tall og statistikk, men gjennom små, skjøre, gjenkjennelige øyeblikk.
Skriv inn tekst herDet begynte med glemsel og lav energi. Med småting som ikke stemte. Et livslystent menneske mistet initiativ og retning. Først ble det forklart med stress. Og hvem vil vel tro noe annet? Hvem tenker umiddelbart på Alzheimer når man bare er litt over 60? Men så kom flere tegn – og til slutt kom ordene som snur en hel fremtid: Peggy har Alzheimers sykdom.
For pårørende er dette en bok som berører, styrker og trøster. Den viser hvordan det å stå ved siden av et menneske i endring også setter spor – og hvordan kjærlighet og viljestyrke kan bli et anker i det ukjente.
Du som kjenner noen som endrer seg. Du som står nær. Du som lurer, frykter, håper. Les denne boka. Ikke fordi den har alle svarene, men fordi den hjelper deg å stille de riktige spørsmålene. Fordi du ikke er alene.
"Kom Alzheimer, og du skal få motstand" er ikke bare en bok om sykdom – det er en bok om liv, kjærlighet og kraften i å stå sammen.
.

En svensk erfaring,
"Får du diagnosen kreft, er det starten på et intensivt arbeid med å trøste, lindre, bremse og helbrede. I dag kan syv av ti som får kreft, bli friske.
Får du Alzheimer, er helsevesenets innsats i praksis avsluttet, og du som pasient blir overlatt til deg selv. Alle som får Alzheimer, dør av eller med sykdommen.
Slik kan man – litt drastisk – beskrive den enorme forskjellen mellom to av våre største folkesykdommer. Men hvorfor er det slik? Det ble tema for vårt spennende frokostmøte med den provoserende tittelen: Hvorfor er det bedre å få kreft?
