Mat, trening, søvn

Vår livsstil påvirker vår helse. Vi kan alle gjøre mye for å forebygge sykdom og for å optimalisere vår helse i livet med Alzheimer. Det gjelder både den som har fått en Alzheimersdiagnose, pårørende og folk som ønsker å ta grep for å forebygge.

På denne siden vil du finne ressurser som sier noe om helsebringende initiativ, oppskrifter, tips og idéer om hvordan skape seg en meningsfull og helsefremmende hverdag.

Mens vi venter på en kur, kan det være motiverende å søke etter initiativ som hver og en av oss tenker kan gjøre en positiv forskjell for helsa vår, og for hjernehelse spesielt.
Gjennom netterket Alzheimeralliansen kan vi dele erfaringer om våre initiativ.
På denne siden vil vi vise til ulike ressurser som kan være en inspirasjon.




Små grep med store gevinster

Et sunt kosthold gir kroppen nødvendig næring, kan gi mer energi og bidra til å holde både kropp og sinn i balanse.

Fysisk aktivitet bidrar til bedre kondisjon, styrke og velvære. En daglig gåtur eller en treningsøkt kan gi både fysisk og mental energi.

- Sosialt samvær styrker relasjoner og kan gi en følelse av tilhørighet og støtte i hverdagen.

- God søvn hjelper kroppen å restituere seg, reduserer stress og styrker immunforsvaret.

- Mental stimulering gjennom lesing, hobbyer eller læring av nye ferdigheter kan gi en følelse av mestring og glede.


Fingermodellen

Livsstilstiltak kan forebygge kognitiv svikt. Les mer her


Det finns många olika risk- och friskfaktorer för kognitiv svikt och demens. Det räcker därför inte med bara en åtgärd, utan det krävs att alla fem "fingrarna" aktiveras
Den senaste forskningen visar att minst 40% av alla fall av demens har koppling till modifierbara livsstils- och miljöfaktorer.


ReCode

Dr. Dale E. Bredesen har utviklet et program for å bremse, stoppe og reversere Alzheimers sykdom. Programmet kalles ReCode. I denne filmen kan du høre Bredesen i en samtale om dette programmet. Se her.
(Hopp over den lille forstyrrende reklamen i starten, så er du i gang)

I boka Kom Alzheimer og du skal møte motstand, kan du lese om erfaringene Trine Hauger og Per Gunnar Opheim har gjort med ReCode-programmet.


Per Gunnar,  som har levd med diagnosen i mer enn to år, uttrykker etter å fulgt programmet i ett år:

Jeg opplever rett og slett at jeg har mer kontroll på rutiner og den type ting..... Helt konkret merker jeg at jeg kan holde lenger på resonnementer. Og det må vel være bra.


Foto: Belinda K. Orten

En sunn fristelse som gir det lille ekstra i hverdagen

Kostholdet fungerer som medisin for mange av oss. Og innenfor et strengt regulert kosthold, trengs det noen smaksmessige høydepunkt. Her er et eksempel på det lille ekstra.

Chiapudding med bær og nøtter (4-6 personer)

1 beger Yokos med vanilje, 5 ss chiafrø, 0,5 dl kaldt vann blandes og settes i kjøleskapet i 15 min.

1 beger Gryr matfløyel piskes til krem.
Yokosblanding og krem røres lett sammen.

Fordel i skåler og topp med friske blåbær eller bringebær. Bruk eventuelt saus av frosne bær som er kokt opp sammen med en splittet vaniljestang. Avkjøl sausen før bruk.

Det hele toppes med hakkede valnøtter. 

Nydelig dessert eller velfortjent belønning i hverdagen.

Nyt!

En pust i bakken for å lade batteriene og senke stress kan være en god investering

Ja, en pust i bakken kan rett og slett være helt nødvendig for å fungere i hverdagen.

Stress er erfaringsmessig det som påvirker Alzheimer-rammede Per Gunnar (63) og hans kognitive fungering aller mest. Han uttrykker det slik:

Jeg opplever i stressede situasjoner at hjernen stopper å fungere. Fullstendig blokkering. Jeg finner ikke ordene og tankene går i stå.....

Det overasker oss fortsatt at stress i seg selv kan påvirker både språk, tanke og  hukommelse så sterkt som vi av og til opplever. I boka Kom Alzheimer og du skal møte motstand, kan du lese om episoder som overrasker og utfordrer, og hvordan vi har valgt å håndtere livet for å unngå stress. Forebygging er som alltid hjelpsomt.




Leger om livet - med fokus på stress

Leger om livet er en podcastserie med lege Annette Drageland.  I denne serien, som består av mange sesonger og episoder, tas det opp ulike temaer. Noen av temaene har absolutt relevans for for oss som lever et livet med Alzheimers sykdom.

I sesong 6, episode 188 kan du høre en samtale mellom Drageland og lege og hjerneforsker Svend Davanger om temaet meditasjon, stress og overskudd. Trykk her.

I sesong 6, episode 194, kan du høre om stress, immunforsvar og 5 råd som har vist seg å øke hverdagsgleden! . Trykk her.


Lytt gjerne sammen.
Litt å snakke om! Litt å prøve ut?